Premier Mark Rutte heeft woensdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta een gesprek gehad met de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono.
De twee spraken onder meer over de hechte diplomatieke en economische betrekkingen tussen de twee landen en over de verdere invulling daarvan.
Rutte kwam dinsdagavond samen met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan voor een driedaags bezoek aan Indonesië. In hun kielzog reist de grootste Nederlandse handelsmissie ooit mee, met 100 Nederlandse bedrijven, 15 topmensen van bedrijven en werkgeversvoorman Bernard Wientjes.
Belangrijk land in Azië
Net als China, waar Rutte vorige week nog president Xi Jinping ontmoette, is Indonesië een belangrijk land in Azië. Het heeft bijna 250 miljoen inwoners en de economie groeit bovendien jaarlijks met meer dan 5 procent.
Nederland is al de tweede handelspartner van Indonesië binnen de EU. De wederzijdse handel tussen de twee landen bedroeg in 2012 ongeveer 3,5 miljard euro.
Nederland en Indonesië willen de banden nog steviger aan halen. Rutte en Yudhoyono stelden een gezamenlijke verklaring vast voor de verdere versterking van de relaties op onder meer het terrein van politiek, handel, mensenrechten en defensie.
De premier kondigde aan dat hij over anderhalf jaar opnieuw met een uitgebreide handelsmissie naar Indonesië komt.
Rutte en Yudhoyono spraken ook over de nucleaire top die volgend jaar maart in Nederland wordt gehouden. Yudhoyono zegde toe te zullen komen.
Visproductie kleine vissers
Staatssecretaris Dijksma sprak woensdag met de Indonesische minister van Visserij af samen 9 miljoen euro bij te dragen om de visproductie voor Indonesische, kleine vissers te vergroten en te verduurzamen.
Zo'n 30 procent van de visvangst in de archipel gaat nu verloren door onvoldoende kennis van onder meer behandeling van vis, opslag en distributie. Een hogere productie en minder verlies van vis moet meer voedselzekerheid creëren en de problemen voor 30 miljoen ondervoede Indonesiërs verlichten.
Koloniaal verleden niet onderwerp van gesprek
Over het koloniaal verleden is tussen Rutte en Yudhoyono niet meer gesproken. Volgens Ruttes woordvoerder is daar met het bezoek aan Indonesië van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot in 2005 een streep onder gezet.
Daarnaast heeft Nederland onlangs nog regelingen getroffen met weduwen van mannen die in de jaren veertig door het Nederlands-Indisch leger standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Volgens de woordvoerder van Rutte geldt voor zowel de premier als voor Yudhoyono dat het verleden is afgesloten en de blik op de toekomst is gericht.
Het bezoek van Rutte, Ploumen, Dijksma en de Nederlandse bedrijven aan Indonesië duurt nog tot en met vrijdag.
Minister-president Mark Rutte wordt ontvangen door de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono (Foto ANP).
Minister-president Mark Rutte slaat op een gong in het Erasmus Huis (Foto ANP).
Mark Rutte aan het woord in het Erasmus Huis (Foto ANP).
Minister-president Mark Rutte bekijkt een schilderij van Rudolf Bonnet op een tentoonstelling van moderne Balinese kunst (Foto ANP).
Foto's van premier Mark Rutte en zijn Indonesische ambtgenoot Susilo Bambang Yudhoyono in het straatbeeld van Jakarta (Foto ANP).
Minister-president Mark Rutte inspecteert de erewacht bij het presidentiële paleis (Foto ANP).
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl